Burger Λαχανικών


Στην απεγνωσμένη μου προσπάθεια να τρώω λίγο πιο υγιεινά βρίσκομαι σε ένα φαύλο κύκλο δοκιμών φαγητού το οποίο να πληρεί τα παραπάνω χωρίς να με κάνει να δακρύζω με κάθε μπουκιά ή να κάνω την πόρτα του ψυγείου κουρελού από το άνοιξε-κλείσε γιατί μετά από μία ώρα πεινάω πάλι.

Κι επειδή το μπιφτέκι είναι θέμα παράδοσης στο σόι μου, είπα να γίνω πιο cult και να επιχειρήσω να φτιάξω ένα veggie burger, structurally sound -μιας και μηχανικός- και να μη χρειάζεσαι κουτάλι της σούπας για να το φας.

Μάζεψα λοιπόν τα εξής:

  1. 500 γρ. σπανάκι (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
  2. 2 μέτριες πατάτες
  3. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  4. 1/2 ξερό κρεμμύδι
  5. 1/2 πράσο
  6. 1 μεγάλο καρότο
  7. 1 πράσινη πιπεριά
  8. 2 ασπράδια αυγών
  9. 1 κτ. σούπας ελαιόλαδο
  10. Αλάτι/Πιπέρι
  11. Σκόρδο (σκόνη)
  12. 2 φέτες bacon γαλοπούλας (προαιρετικό)
  13. 1 φέτα ψωμί του τοστ (ολικής αλέσεως) (προαιρετικό)
  14. 1 κτ. γλυκού πικάντικη μουστάρδα (προαιρετικό)
  15. 2 κτ. γλυκού κατίδι δομοκού (προαιρετικό)

Ξεφλούδισα τις πατάτες και τις έβαλα σε ένα κατσαρολάκι με νερό μέχρι να βράσει. Μετά χαμήλωσα τη φωτιά στο 5 (full είναι στο 9) και τις άφησα για 20 λεπτά. Ακόμα πιο μετά τις έβαλα σε ένα μπολ και τις έλιωσα με ένα πηρούνι. Σατανικό μουαχαχα.

Έκοψα σε μεγάλα κομμάτια τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, το πράσο, τη πιπεριά και το καρότο και τα έβαλα στο μαγικό multi, μαζί με τις 2 φέτες bacon γαλοπούλας. Αν δεν έχετε multi, μπορείτε να τρίψετε στο τρίφτη. Μπράτσα. Μπορείτε να ανταμείψετε τον ευατό σας με ένα donut. Αστείο. 

Έβαλα το κατεψυγμένο σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και άφησα νερό από τη βρύση να τρέξει πάνω του μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς, περίπου 1 λεπτό. Θυμηείτε να πιέσετε το σπανάκι στο σουρωτήρι για να φύγει όλο το νερό, αλλιώς μετά θα έχουμε το case “τρώμε το burger με κουτάλι και αποφασίζω να το πω pancake για να είμαι μέσα”.

Θυμάστε το μπολ που έβαλα τις πατάτες? Go to town with it – όλα μέσα: λαχανικά, πατάτες, σπανάκι, ασπράδια, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Καλό ανακάτεμα και ζύμωμα. Memo: αν το μείγμα δεν είναι αρκέτα σφιψτό προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά. 

Έπλασα 6 ωραιότατα μπιφτέκια – μπορεί να ακούγονται λίγα αλλά όταν λέμε burger εννοούμε burger, όχι κεφτέ.

Τηγάνι στη full φωτιά με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να πυρώσει καλά. Μέσα τα μπιφτέκια και ψήσιμο 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφού ρόδισαν, χαλήλωσα τη φωτιά στο 5 και τα άφησα να ψηθούν για άλλα 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά με το τηγάνι σκεπασμένο. 

Τα ταααα! Μία φέτα (πού κατάντησα) ψωμί ολικής αλέσεως -ή αν είστε μερακλήδες χειροποίητο ψωμί- με πικάντικη μουστάρδα, veggie burger on top και μία κουταλιά κατίκι δομοκού για τη δροσιά.

Enjoy & μη ξεχάσατε να με κάνετε tag αν φτιάξετε κι εσείς τη συνταγή (social media handles στο home page)!

Όσοι είστε διακοπές… άντε, δε σας μισώ, είμαι στις καλές μου σήμερα… Have fun!