Orange Cake – Spongy & Moist!


Πάμε να φτιάξουμε ένα σούπερ απλό κέικ πορτοκαλιού, πολύ μυρωδάτο και πολύ αφράτο!

 

Θα χρειαστούμε:

 

  1. 6 κρόκους και 7 ασπράδια
  2. 225 γρ. αλεύρι περασμένο από το κόσκινο
  3. 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  4. 1 κτ. σούπας baking powder
  5. 1/2 κτ. γλ. αλάτι
  6. Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  7. 3/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  8. 120 ml -1/2 φλ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  9. 1 κτ. γλ. απόσταγμα βανίλιας

 

Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 165-170 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Στον κάδο του μίξερ που έχουμε βάλει το εξάρτημα τύπου “κάπα”, ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μας, δηλαδή το κοσκινισμένο αλεύρι, τα 250 γρ. ζάχαρη (από τα συνολικά 300 γρ.), το αλάτι, το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού για περίπου 1 λεπτό.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα μικρό πηγαδάκι στο κέντρο του μείγματος και προσθέτουμε τα υγρά υλικά: τους 6 κρόκους, το χυμό πορτοκαλιού, το απόσταγμα βανίλιας και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα καθαρό μπολ. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον κάδο του μίξερ πολύ καλά, βάζουμε το εξάρτημα τύπου “σύρμα”, βάζουμε τους 7 κρόκους και τα 50 γρ. ζάχαρη που μας περίσσεψαν και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με το πρώτο μας μείγμα σε 3-4 δόσεις, διπλώνοντας απαλά με μία μαρίζ (όχι σύρμα γιατί θα ξεφουσκώσει η μαρέγκα!).

 

Για το ψήσιμο έχουμε τις εξής 2 επιλογές:

  1. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 ή 30 εκατοστών και βουρυτώνουμε καλά τις άκρες. Γεμίζουμε με το μείγμα μας και  ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά μέχρι να βγαίνει μία οδονοτγλυφίδα στεγνή από το κέντρο. Μόλις το κέικ μας ψηθεί και κρυώσει για 10-15 λεπτά, το ξεκολλάμε από τα τοιχώματα με μία σπάτουλα και σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
  2. Μετάφερουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ με σχέδιο χωρίς να την έχουμε βουρυτώσει και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Μόλις το κέικ μας ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι το κέικ να κρυώσει τελείως, δηλαδή 2-3 ώρες. Ξεκολλάμε από τα τοιχώματα πολύ μαλακά με μία σπάτουλα από σιλικόνη και σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

 

Φανταστικό κέικ και για βασιλόπιτα!!

Good luck!

 

12360066_935697009852400_6902669521141596105_n